Uredi baštu

Za vaše bašte,vrtove i poljoprivredna gazdinstva mi pružamo najbolje. Vaš uspijeh je naša briga.

20.03.2012.

ORHIDEJA - jednostavno jedinstvena

Za orhideju nije potreban uvod.Tim "Uredi baštu" pripremio za Vas. Orhideje mogu biti trajno zelene ili listopadne trajnice koje rastu na zemlji (terestrialne), na drveću (epifitske) ili na kamenu (litofitske). Sve njih odlikuje jedinstvena građa cvijeta koja se odlikuje raznim oblicima i spektakularnim kombinacijama boja. Cvjetovi su im dvospolni, a sastoje se od tri lapa i tri latice, od kojih se naročito ističe donja latica koju nazivamo i medna usna ili labellum koja je često druge boje i vrlo uočljiva. Nalazimo ih širom svijeta u gotovo svim klimatskim uvjetima, osim na Arktiku, Antarktiku i visokim hladnim planinama. Većina orhideja su biljke iz tropskih kišnih šuma gdje žive kao epifiti (rastu na drveću). One često imaju rizom (zadebljali dio stabljike - služi za spremanje zaliha hrane) i nose mesnate, zračne korjenove koji su potpuno ili djelomično pričvršćeni na drvo domaćina, a služe za prikupljanje zračne vlage. Orhideje koje se danas uzgajaju uglavnom su složeni hibridi dobiveni križanjem raznih vrsta. Uzgajamo ih radi njihovih prekrasnih, jedinstvenih cvjetova koji dugo ostaju na biljci koja cvate ili pak odrezani u vazi. Posebna zanimljivost kod orhideja je porijeklo njihovog naziva. Naime, kod nekih epifitskih orhideja postoje posebni organi u koje biljka sprema vodu i hranjive tvari koje joj pomažu da preživi u sušnom razdoblju. To su tzv. pseudobulbili koji mogu biti veličine zrna graha pa sve do veličine tikve. Oni često stoje u paru te podsjećaju na muške mošnje koje Grci zovu orchis pa otuda i naziv za orhideje. Smještaj orhideje u stanu Orhideje su vrlo osjetljive na direktnu sunčevu svjetlost. Zato ih ljeti moramo smjestiti na zasjenjeno mjesto, a zimi od studeni do ožujka možemo ih smjestiti na prozorsku dasku prozora okrenutog na jug. Sve orhideje, pa čak i epifitske, dolaze u naše trgovine posađene u cvjetne lonce. Preporučamo da ih što prije presadite u primjerenu mješavinu komposta koji je posebnog sastava za epifitske ili za terestrijalne orhideje (vidi tabelu). Osim u cvjetnim loncima orhideje možete uzgajati i u visećim košaricama, a epifitskim vrstama možete korijenje obaviti mahovinom, pa ih žicom pričvrstiti na odrezani komad kore kakvog drveta.

19.03.2012.

KROMPIR -činjenice koje niste znali

Poštovani pratioci tima "Uredi baštu" mi se od sveg srca nadamo da ste završili ili ste bar u toku sadnje krompira.Naime pokušati ćemo da razbijemo stereotipe o krompiru kao nezdrave i beskorisne namirnice.S tim u vezi objavljujemo niz činjenica o krompiru koje možda niste znali.Tim "Uredi baštu" za vas. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krompir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste). Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku. Krompir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima. Krompir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru. Po količini fenolnih spojeva krompir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krompir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka. Engleski znanstvenici u krompiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka. 2008 godina je proglašena godinom krompira. UN smatra da je krompir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu. Postoji preko 1000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta. Europljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci. Tokom zlatne groznice u Klondajku krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato. Čips od krompira je najprodavanija zakuska u svijetu.

19.03.2012.

KADULJA - prva među jednakim

Pošto se mi brinemo i za zdravlje naših vjernih pratilaca ovaj put smo odlučili da pronađemo nešto o kraljici među ljekovitim biljkama.Ta titula je pripala kadulji.Naime ona drži mjesto broj jedan kada su travari u pitanju, a samim svojim karakteristikama ona to može i iznijeti.Zašto je to tako uvjerite se i sami.Tim "Uredi baštu" za Vas.Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti. U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija. U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom. Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke. Ljekovito djelovanje kadulje Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci. Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature. Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje. Kadulja je čudesna biljka koja... ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje pročišćava krv ublažava depresiju i stres snižava temperaturu i djeluje protiv bolova smanjuje razinu šećera u krvi pomaže kod krvarenja i upala regulira rad crijeva i želuca pomaže kod migrene i reume Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca. Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze. Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema. Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose. Uzgoj i primjena kadulje Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama. Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu. Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu. Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura. Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.

17.03.2012.

TULIPANI - ponos bašte

Kada dođu topliji dani pa se odlučimo malo odmoriti u bašti zasigurno će taj odmor biti puno ljepši ukoliko u toj bašti stoje ovi ljepotani.Tim "Uredi baštu" za vas je pronašao par riječi o tulipanima. Uživajte. Tulipan je proljetni cvijet porodice liliaceae porijeklom iz Azije. Iako se tulipan često povezuje sa Holandijom zapravo je u Europu stigao tek u 16 stoljeću nakon što je holandski ambasador posjetio Tursku. Ova lukovica naraste od 10 do 40cm postoji u svim bojama osim plave a postoje i višebojni sa šarama. Lijepo se mogu kombinirati sa svim proljetnim cvjetovima samo treba paziti na odabir boja. Cvjeta od ožujka do svibnja. Kupljene biljke se sade u rano proljeće ili lukovice u jesen. Odgovara im sunčano ili polusjenovito mjesto i umjerena vlažnost zemlje. Dovoljno je jednom dodati gnojivo na početku cvatnje. Imaju šiljaste listove koji rastu uz stabljiku cvijeta. Uvele stabljike možete skratiti do polovine. Tulipane koje sadite u jesen najbolje je držati na tamnom mjestu zaštićenom od mraza ali zemlja se ne smije u potpunosti isušiti povremeno zaliti sve dok ne potjera prve izdanke a onda premjestiti na svijetlije mjesto.

17.03.2012.

MLIJEKO - provjeren doktor

Istočnjačka tradicionalna medicina donijela nam je niz alternativnih lijekova čije su zdrave osobine nakon mnogo stoljeća i dokazane.Jedan od tih lijekova je mlijeko jer se u islamskoj literaturi dosta nagovještava njegova ljekovitost i podstiče na njegovu svakodnevnu upotrebu.Evo šta je tim "Uredi baštu" pripremio za vas. Da je mlijeko zdravo nije nikakva novost, no ono što jest novost je posljednje istraživanje koje je pokazalo da svakodnevno uzimanje mlijeka znatno smanjuje mogućnost pojave malignih bolesti crijeva.Tačnije samo 2 I pol dcl Da je mlijeko zdravo nije nikakva novost, no ono što jest novost je posljednje istraživanje koje je pokazalo da svakodnevno uzimanje mlijeka znatno smanjuje mogućnost pojave malignih bolesti crijeva. Mlijeko je odličan lijek za brisanje posljedica stresa. Njemački su znanstvenici dokazali da ispijanje čaše toplog mlijeka redovito prije spavanja odmara mozak. Čaša mlijeka odličan je lijek protiv stresa, zaključili su njemački znanstvenici proučavajući utjecaj namirnica na stres. Tragajući za idealnim preparatom koji bi umanjio stres i njegov poguban utjecaj na organizam, možda nismo ni slutili da nam je nadohvat ruke namirnica koja pomaže u borbi protiv tjeskobe, razdražljivosti, napetosti i drugih problema koje izaziva svakodnevan stres. Mlijeko, često zanemareno kao namirnica, umiruje i blagotvorno djeluje na mozak. Njemačko je istraživanje pokazalo da su fosfolipidi u mlijeku pravi blagoslov za ljude pod stresom. Iako mnogi smatraju da je mlijeko zbog masnoća i izazivanja alergija potrebno izbjegavati te ga mnogi ne podnose, znanstvenici ga preporučuju. Istraživači sa sveučilišta u Trieru dokazali su da pijenje mlijeka donosi ravnotežu i vraća kognitivne sposobnosti koje su ugrožene stresom. Zato čaša mlakog mlijeka prije spavanja 'briše' težak dan i olakšava san.

16.03.2012.

HURME - dokazani lijek

Istraživajući islamsku historiju naletjeli smo na jedan hadis (govor, radnja, odobravanje Poslanika s.a.w.s.) koji kaže : "Kad bilo ko od vas hoće da prekine post, neka pojede hurmu jer u hurmi je bereket, a ako ne nađe hurmu nek se napije vode jer voda čisti" . S tim u vezi mi smo odlučili da otkrijemo nešto više o toj voćki.Tim: "Uredi baštu"...Palme datule su se od antičkih vremena uzgajale u suhim predjelima Starog Svijeta - posebno na sjeveru sušne Afrike i na Sredozemlju. Pretpostavlja se da se u biblijskom opisu zemlje u "kojoj teče med i mlijeko", pod medom smatra onaj koji se pripremao iz datulove palme, koja se hebrejski nazivala tamar. Osim za prehranu ljudi, izmiksanim suhim datulama pomiješanim sa žitaricama, hranile su se tada i deve, konji i psi u Sahari. Danas su glavni izvoznici datula Irak (80%) i Iran, Saudijska Arabija, Egipat, Australija... Njihovo ime potječe od grčke riječi daktulos, što znači prst, čime se aludira na njihov oblik. Datule su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, B5 i folna kiselina, te kalcij, magnezij, pa čak i željezo. Taj je plod izrazito sladak (u svježem stanju sadrži 55% šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira), tako da u mnogim jelima njime možemo zamijeniti nezdravi šećer, naročito ako dobro izmiksamo datule dodajući im vode. Šećer u datulama je prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje sprječavaju naglo iskorištavanje šećera iz njih, što sprječava posljedičnu hipoglikemiju. Datule dakle predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo "podići" i dati vam snagu, bez kasnije slabosti. Datule se mogu koristiti svježe i sušene. Nasjeckane datule su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom kruhu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz.

16.03.2012.

ŠIMŠIR - tradicionalno najljepši

Inspiraciju da pišemo o ovoj biljci smo dobili zbog njegove tradicionalne široke primjene.Nadamo se da ćemo vam riješiti dileme koje se tiču uzgoja, rezidbe i razmnožavanja ove biljke. Vaš tim "Uredi baštu".Šimšir je gusti zimzeleni grm sporog rasta, sjajnih kožastih listova. U proljeće cvate neuglednim zelenkastožutim cvjetovima iz kojih se razvije svijetlosmeđi plod s nekoliko sjemenki. Uzgaja se svagdje, u priobalju, gdje se često susreće kao samonikla biljka, i u kontinentalnim krajevima jer dobro podnosi niske temperature. Dobro uspijeva na svim tlima, no najviše voli duboka vlažna tla.Tlo i sadnja... Iako je prilagodljiv raznim uvjetima staništa, najbolje je saditi ga u dobro drenirana tla. Velika vlaga može prouzročiti oštećenja, pa čak i uvenuće biljaka. Nikada ga nemojte saditi na mjestima gdje je tlo stalno vlažno. Dobro uspijeva na sunčanim, ali i na sjenovitim položajima. Nakon pripreme tla možemo saditi šimšir. Rupa bi trebala biti dva puta veća od korijenove bale, ali ne i preduboka. Biljke sadimo do one dubine do koje su bile posađene u rasadniku ili u posudi. Preduboka sadnja može uzrokovati propadanje biljke. Nakon sadnje jamu ispunimo dobrom vrtnom zemljom kako bi brzo prorastao korijen, zemlju oko biljke dobro ugazimo i zalijemo. Redovito zalijevanje vrlo je važno kod mladih posađenih sadnica. Tijekom godine šimšir treba jednom do dva puta prihraniti. Prvi put se prihranjuje u proljeće, a drugi puta krajem lipnja ili u srpnju. Čestom rezidbom odstranjujemo veliki dio lisne mase i stoga je prihrana nužna. Koriste se mineralna gnojiva s produženim djelovanjem, a postoje i posebna gnojiva namijenjena upravo za šim šir.Rezidba... U prvih nekoliko godina nužno je provoditi redovitu rezidbu kako bi se postigla dobra razgranatost. Kod rezidbe se treba držati pravila koje vrijedi i za ostale živice – biljke se uvijek orezuju tako da u poprečnom presjeku imaju oblik trapeza. To znači da će biljka pri zemlji biti nešto šira nego na vrhu. Na ovaj način se osigurava ravnomjerna osvijetljenost svih dijelova pa će biljke biti punije i zelenije. Odrasla se živica orezuje nekoliko puta godišnje. Rezidba se provodi od ožujka do listopada kada je rast mladica pojačan. Ovisno o složenosti oblika ovisi i broj orezivanja. Obične živice orezuju se 3 do 4 puta godišnje, dok se kod održavanja složenih oblika taj broj povećava.Razmnožavanje... Posađene biljke treba redovito zalijevati u prvoj godini rasta, osobito za sušnih perioda. Kako bi se sačuvala vlaga u tlu, dobro je zemlju oko biljaka malčirati, na primjer korom drveta. Ako uzmemo u obzir cijenu sadnice i broj komada za formiranje jednog metra živice, znatna sredstva ćemo uštedjeti ako sami razmnožimo šimšir. Najbolje je to učiniti reznicama. Reznice se uzimaju u srpnju ili kolovozu sa dobro razvijenih biljaka. Najkvalitetnije su vršne reznice duge 10 do 15 cm. Sa donje polovice reznice uklone se svi listovi, reznica se umoči u prah za ukorjenjavanje i utaknemo ju u zemlju. Zemlju možemo sami napraviti od jednakih dijelova treseta i riječnog pijeska ili kupiti gotovi supstrat. Kada sve reznice utaknemo u zemlju, dobro ih zalijemo i prekrijemo prozirnom folijom. Posudu smjestimo na sjenovito mjesto. Optimalna temperatura ukorjenjavanja je 23 do 27 °C, uz vlagu zraka oko 80%. Reznice treba redovito orošavati i prozračivati. Nakon 3 do 4 mjeseca reznice će pustiti korijenje. Sada biljke presađujemo u lončiće gdje ćemo ih njegovati do sadnje na stalno mjesto ili u veće posude.

15.03.2012.

Jagoda - voće ljubavi

U ovom prilogu nećemo pisati o uzgoju ili nekim drugim karakteristikama ove crvene ljepotice.Naprotiv, prednost ćemo dati njenim ljekovitim svojstvima ali i o njenim ljubavnim osobinama jer nosi sinonim "voće ljubavi" . Uživajte uz tim " Uredi baštu" .Osim lijepog izgleda i odličnog okusa jagoda sadrži čitav niz hranjivih sastojaka koji pozitivno djeluju na zdravlje čovjeka. Plod jagode je također izvor zaštitnih tvari koje omogućuju pravilan rast i razvoj ljudi, a koje ubrzavaju i oporavak od bolesti. Iz tih je razloga, iako kemijski sastav nije bio poznat, korištena od davnina u liječenju bubrežnih i reumatskih bolesti, snižavanju krvnog tlaka, kolesterola u krvi i u mnoge druge svrhe.Mnoga istraživanja upućuju na to da su jagode izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunološkog sistema i neuroloških poremećaja. Ovi i mnogi drugi poremećaji povezani su sa štetnom oksidacijom nukleinskih kiselina, lipida i proteina. Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale i na taj način smanjuju rizik od pojave različitih bolesti. U antioksidanse ubrajamo vitamin C, E, flavonoide, tanine, elagičnu kiselinu, lignin i različite fenolne spojeve. Njihov sastav i koncentracija ovise o sorti, lokaciji, načinu uzgoja te vremenu berbe plodova.Najpoznatiji su afrodizijak među voćem. Nazivaju ih još i voćem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani završetak intimne večere, te uz šampanjac u udvaračkim obredima. Pri tome uopće nije važno kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Važna je njihova simbolična, erotska vrijednost i činjenica da su najopojnije u ritalu međusobnoga uzajamnog hranjenja.

12.03.2012.

KOPRIVA - korov koji liječi

Kopriva (Urtica dioica L. - Urticaceae) je samonikla biljka koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Kopriva se od davnina koristi kao hrana i lijek. Još su je stari Egipčani uzgajali i koristili kao povrće, a udoba Grka koristila se kao svježa biljka za masažu protivreumatskih bolova. Poznata je narodna izreka "Neće grom u koprive", a germanskoj mitologiji kopriva je simbol "boga" munja. Djelotvorno olakšava reumatične tegobe (antiflogistik) što se vjerojatno temelji na sprečavanju nastanka prostaglandina. Bitno se umanjuje bol, kako pri kretanju tako i u mirovanju. Urtikacija, peckanje tijela koprivom kako bi se potaknuo krvotok i umanjili reumatski bolovi, stari je ruski običaj. Zbog željeza primjenjuje se kod slabokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većegbroja crvenih krvnih zrnaca. Zaustavlja i krvarenja pa se primjenjuje kod prejakog menstrualnog krvarenja, povraćanja krvi i krvavog kašlja. Djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemeroida. Korijen koprive pomaže kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate. Lektini i polisaharidi iz korijena utječu na metabolizam hormona testosterona. Ekstrakt korijena koprive inhibira enzimsku aktivnost u prostati, a inhibirajuće djeluje i na vezivanje proteina na receptore. Znanstveno je dokazano da može sniziti sadržaj šećera u krvi pa se često upotrebljava u čajnim mješavinama kod povišenog šećera. Velike količine vitamina A, mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čini koprivu sjajnom za proljetne i jesenske kure čišćenja. Čaj pročišćuje krv pa je koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni. Veliku primjenu ima i u kozmetičke svrhe, te se ekstrakt korijena nalazi u proizvodima protiv otpadanja kose, a također potiče lučenje mlijeka u dojilja. Upotreba List koprive koristi u modernoj fitoterapiji se za drenažu (čišćenje) bubrega, a koristi se infuz (čaj) lista tijekom tri tjedna. Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija. Za infuz 3 - 5 grama suhog lista koprive prelije se sa 250 mL kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka tijekom više mjeseci (do pola godine). Korijen koprive preporučuje se ne samo kod adenoma prostate, nego i kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, zajedno s drugim načinima terapije, uz uroantiseptične biljke poput medvjetke (Arctostaphylos uva ursi) i protuupalnih biljaka poput zlatnice (Solidago virgaurea). Za čaj se 6 g suhog korijena doda u 300 mL ključale vode i kuha deset minuta. Makne se s vatre i ostavi još 5 - 10 minuta te potom procijedi. Pije se topao nakon obroka, tri puta na dan. Pije se oko tri mjeseca, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista. Kopriva se ne smije koristiti neprokuhana jer može oštetiti bubrege.

11.03.2012.

NAR - simbol ljubavi

Nar, mogranj ili šipak je tamno crvena voćka promjera 5-12 cm čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki. Podrijetlom je iz Azije (od Irana do Himalaje), no danas se uzgaja u čitavom sredozemlju. Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000 do 3000 g pr.K.). Tokom stoljeća predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea. Znanost se tek kratko vrijeme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pozornosti, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje. Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični. Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože. Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok (upitno je da li ga ima na policama naših dućana) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila. Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.


Noviji postovi | Stariji postovi

Uredi baštu
<< 06/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


O nama :)

Kontakt
Za podrucje Tuzlanskog kantona:062/978-631 (kontakt osoba Salko)
ili posaljite mail na uredibastu@hotmail.com
Pratite nas i na Facebooku : http://www.facebook.com/uredibastu
i na uredibastu.blogspot.com

Preprouke
http://www.plant.ba


Plant d.o.o. Tuzla u sklopu svog poslovanja proizvodi sve vrste rasada povrća za proizvodnju u zaštićenom prostoru (plastenicima i staklenicima), kao i za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za karakteristike nekog od hibrida slobodno nas kontaktirajte a naše osoblje će u najskorije vrijeme pokušati da Vam odgovori na Vaš upit.

Primamo narudžbe za proizvodnju rasadnog materijala za sve vrste povrća pa čak i one koje nisu na našem užem spisku proizvoda. Samo neke od vrste rasada su: Lubenica, Patlidžan, Salatni krastavac i još mnogo toga.


Kvalitetan rasad je naš uspjeh !!!

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
32905

Powered by Blogger.ba